© 2020 Centrum podpory zdraví
V předškolním věku, tedy od 3 do 6 let, děti začínají objevovat svět a jídlo pro ně přestává být prioritou. Dítě si často vybírá pouze to, co mu chutná a zkouší, co rodiče vydrží. Snaží se prosadit. Mnohdy proto dochází k ústupkům rodičů, tento krok však obvykle nevede ke zdárnému konci.
Celkově jakékoliv dohady, „přetahování se“ o jídlo, hry s jídlem nebo slibování odměn za snězenou porci nemají šanci uspět. Rovněž nucení dítěte do jídla vede spíš k tomu, že si dítě vytvoří negativní vzpomínky a jídlo už nebude nikdy jíst.
Je potřeba si uvědomit, že malé děti vnímají jídlo všemi smysly – kromě chuti a vůně i teplotu, barvu a konzistenci. I když dětem nabídneme jídlo, které je skutečně hodnotné, ale nelíbí se jim barva, nebo je na ně příliš teplé, můžeme se setkat s neúspěchem. Je potřeba vypozorovat proč dítě jídlo odmítá.
Obecně platí, že by se role jídla neměla přeceňovat. Nechte dítě v klidu a v příjemném prostředí jídlo sníst. Na jídlo ponechte dítěti přiměřenou dobu (cca 20 minut). Pokud dítě nechce jíst podávaný pokrm, jídlo mu nenuťte, ani nenabízejte jiné varianty. Dítě nepřemlouvejte ani s ním nesoutěžte, kdo jídlo dřív sní. Když nechce jíst, talíř bez komentáře odneste. Nesnězené jídlo si nezasluhuje výčitky, stejně jako snězené jídlo nezasluhuje přílišnou pochvalu nebo odměnu.
Nucení do jídla může v pozdějším věku vyvolat nechuť k určitým druhům jídel, naopak soutěžení a hraní s jídlem zaměňuje funkci jídla za hru.
Praktikujte tzv. babičkovský přístup: „Nechceš, nechej tak.“ Bylo prokázáno, že předškolní děti mají rozdílný příjem jídla během dne, ale celkový příjem za den je velice stálý.
Co dále doporučujeme?
Předškolní věk je nejvhodnějším obdobím k seznámení dítěte se zásadami zdravé výživy. V tomto věku je ještě možné dítě velice dobře ovlivnit.
Důležité je dětem nabízet přirozenou pestrou stravu z rostlinných i živočišných zdrojů. Alternativní výživové směry jako je vegetariánství a veganství u dětí nedoporučujeme. Důvodem je, že strava z pouze rostlinných zdrojů neobsahuje všechny životně důležité látky, které jsou pro správný vývoj dětského organismu nezbytné. Doplňky stravy pestrou plnohodnotnou stravu nikdy nenahradí.
Pro správný růst a vývoj dětí je důležitý vyšší příjem bílkovin (na kg hmotnosti) než je potřeba u dospělých. Plnohodnotné bílkoviny lze získat z živočišných zdrojů (maso, mléko a mléčné výrobky, vejce). Bílkoviny se vyskytují i v rostlinných zdrojích, zejména v luštěninách, v menší míře i v obilovinách. Doporučený příjem (dle WHO) živočišných bílkovin je 50-70 %, rostlinných tedy 30-50 % z celkového příjmu bílkovin.
Věk dítěte | Chlapec | Dívka |
3 roky | 14 g/den | 13 g/den |
4-6 let | 18 g/den | 17 g/den |
V předškolním věku potřebují děti vyšší množství tuku na kg hmotnosti než dospělí. Není nutné hlídat hladinu cholesterolu v potravinách. Na co je dobré si dát pozor je složení tuků. Rostlinné oleje by měly převažovat nad živočišnými v poměru 2:1 ve prospěch rostlinných olejů.
Věk dítěte | % celkového energetického příjmu |
3 roky | 30–40 |
4-6 let | 30–35 |
Sacharidy společně s tuky hrají nejdůležitější roli při pokrytí energetické potřeby. Mezi ně patří jednoduché cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza – řepný, třtinový cukr, sladké sirupy (javorový, agávový, datlový atd.)) a cukry složené (polysacharidy – škrob). Důležité je jednoduché cukry omezovat, a naopak přijímat cukry složené (pečivo, těstoviny, rýže, bulgur, kuskus atd.).
Plnohodnotnou smíšenou stravou děti obdrží ze sacharidů asi 50 % celkové energie.
Výživová doporučení u předškolních dětí
Denní porce jídla by měla být rozdělena do 3 větších jídel a 2 menších svačin.
Jídlo | Věk 2-3 roky | Věk 4-6 let | Poznámky | ||
Velikost porce | Počet porcí | Velikost porce | Počet porcí | ||
Mléko a mléčné výrobky | ½ hrnečku (125 ml) | 4-5 | ½-3/4 hrnečku (125-180 ml) | 3-4 | ½ hrnečku mléka = 15-20 g sýru = ½ hrnečku jogurtu |
Maso, drůbež, ryby | 30-60 g | 2 | 30-60 g | 2 | 30 g masa může být nahrazeno: 1 vajíčkem, 4-5 lžícemi vařených luštěnin |
Ovoce a zelenina | sevřená pěst dítěte | 4 (2 porce ovoce, 2 porce zeleniny) | sevřená pěst dítěte | 4 (2 porce ovoce, 2 porce zeleniny) | 2 porce ovoce a zeleniny by měly být v syrové formě* |
Pečivo a obiloviny | ½-1 krajíc chleba ¼-1/2 hrnečku vařených obilovin | 3-4 | 1 krajíc chleba ½ hrnečku vařených obilovin | 3-4 | Jeden krajíc chleba může být nahrazen ½ hrnečkem vařených těstovin nebo rýže |
* Syrová zelenina se nesmí podávat dětem, které neumí ještě dobře žvýkat.
Ukázka jídelníčku
Technologická úprava pokrmů
Vhodné úpravy pokrmů: vaření, dušení, zapékání.
Nevhodné úpravy pokrmů: smažení, fritování, grilování.
Podrobnější doporučení pro přípravu pokrmů naleznete ZDE.
Všichni, včetně dětí, bychom měli pít nejčastěji obyčejnou neperlivou vodu a také by měla být základem pitného režimu. Vhodnými doplňky jsou ředěné džusy v poměru 1:3 (1 díl džusu a 3 díly vody), kvalitní ovocné šťávy s vysokým podílem ovocné složky – vysoce ředěné, ovocné čaje nebo dětské bylinkové čaje.
Naopak nevhodné jsou slazené nápoje a kolové limonády, všechny nápoje s obsahem oxidu uhličitého. Tyto nápoje obsahují velké množství cukru, u některých limonád se vyskytuje i kyselina fosforečná, která na sebe váže vápník (důležitý pro stavbu kostí). Oxid uhličitý nemá žádný příznivý účinek, děti nadýmá a jeho obsah vede například ke zvýšenému vylučování vody a minerálních látek. Více o oxidu uhličitém v nápojích naleznete v článku Sycené nápoje .
Kolik tekutin denně vypít?
Denní dávka nápojů pro nezbytné fungování organismu závisí na hmotnosti dítěte. Zpravidla u předškolních dětí vychází, že by měly vypít cca 1 litr tekutin.
Vzorec pro výpočet nezbytného denního množství tekutin (předškolní děti):
75 * hmotnost dítěte (kg) = denní dávka nápojů v ml
Pohybové aktivity a teplo vyžadují zařazení více tekutin.
Stravování v mateřských školách se řídí zejména vyhláškou č. 107/2005 o školním stravování. Součástí vyhlášky je spotřební koš, který nařizuje plnění daných komodit (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, volné tuky, volné cukry, brambory a luštěniny) v určitém rozmezí.
Pokud tedy školky vaří z kvalitních surovin a nepoužívají instantní suroviny, je dětem zajištěna velmi kvalitní a plnohodnotná strava.
Pokud je dítě v mateřské škole celý den (nechodí domů „po O“), má v mateřské škole zajištěna 3 jídla a pitný režim. Jedná se o dopolední a odpolední svačinu a oběd složený z hlavního jídla a polévky. Celkově dítě přijme ve školce asi 60 % denního příjmu. Ptejte se dětí, co přes den skutečně snědly a domácí stravou doplňte to, čeho byl nedostatek, nebo dítěti nechutnalo.
© 2020 Centrum podpory zdraví