Slazené a sycené nápoje by měly být zařazovány jen velmi výjimečně, nejlépe vůbec. Důvodem je, že jsou plné cukru (pro představu viz obrázky). Limonády obsahují ve 100 ml okolo 10 g cukru (2 kostky cukru). Stačí vypít dvě skleničky a vyčerpáme denní limit pro příjem přidaného cukru (u lehce pracujících dospělých osob je 50 g/ den).
Vyzkoušejte vodu s citrónem, s mátou, mraženým či čerstvým ovocem.
Do sycených nápojů je přidáván oxid uhličitý (CO2), který je spolu s vodou, hlavním konečným produktem buněčného metabolismu. Oxid uhličitý je tudíž hlavní “zplodinou” látkové výměny, které se musí organismus neustále zbavovat. Nápoje s vyšším obsahem oxidu uhličitého ovlivňují funkci mnoha orgánů a orgánových systémů v těle. V dutině ústní vyvolává pocit brnění a spolu s ním snižuje citlivost chuťových receptorů. V žaludku dochází ke zvyšování sekrece žaludeční šťávy a k podráždění žaludeční hybnosti. To může vyvolat příznaky dráždivého žaludku nebo pocit tlaku v břiše. Oxid uhličitý má vliv na vzestup dechové frekvence, zvýšenou vzrušivost centrálního nervového systému a spolu s tím spojený nárůst krevního tlaku a tepové frekvence. Zvýší se i vylučování vody.
Přírodní kyselky neboli nápoje s přirozeně vyšším obsahem oxidu uhličitého lze i k občasné konzumaci doporučit.
Současné perlivé balené vody, včetně přírodních minerálních vod, obsahují CO2, zcela nebo z naprosté většiny, uměle dodávaný, a to v množství vyšším, než by odpovídalo přírodnímu obsahu.
Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-cukru-je-obsazeno-v-napojich-/