Kokosový tuk je velmi často nesprávně zařazován mezi tzv. superpotraviny. Z vědeckého hlediska sem rozhodně nepatří.
Jedná se o potravinu, která je používaná v domácnostech či provozech stravovacích služeb a v potravinářském průmyslu, kde většinou plní funkci strukturního tuku. Strukturní tuk v potravinářském průmyslu dodává výrobku správnou (hutnou) konzistenci. Z hlediska vlivu na lidské zdraví je potřeba si uvědomit, že obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, kterých je v naší stravě nadbytek. Navíc pokud bychom ho konzumovali jako výhradní zdroj tuku, došlo by k deficitu esenciálních mastných kyselin. Kokosový tuk rozhodně nepředstavuje tu nejlepší volbu mezi mnoha dostupnými oleji z hlediska snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Využívání tohoto oleje pro přípravu pokrmů není vhodné (i když je dobře stabilní při vysokých teplotách). Jeho proklamované pozitivní účinky jsou reklamním trikem, který je bohužel u veřejnosti velice rozšířen.
Podrobněji v článku: http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/03/je-kokosovy-tuk-skutecne-superpotravina.pdf