Děti rajskou milují. S knedlíkem a masovými koulemi vás pochválí, že je to skoro stejně dobré, jako ve školní jídelně. Netrapte se tím, je to pochvala 🙂
Suroviny pro masové koule:
- 500g mletého masa
- 1 celé vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 0,5 lžičky soli
- Špetka pepře
- Na dochucení můžete, ale nemusíte přidat: lístky petržele, 0,5 nakrájené cibule, oregáno
Suroviny na omáčku:
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 střední cibule
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 2 malé rajčatové protlaky (140g)
- 1 kostka kvalitního bujónu
- Pyramida koření na rajskou (1 bobkový list, 5ks nového koření, 5ks pepře, skořice, tymián)
- Ocet a cukr na dochucení
Postup:
Masové koule: Všechny suroviny smíchejte. Tvořte koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs moc řídká a nejdou tvořit koule, přidejte strouhanku.
Omáčka: Dejte uvařit do konvice asi 800 ml vody. Kostku kvalitního bujónu rozmíchejte ve vařící vodě. Cibuli nakrájejte najemno a dejte zpěnit na olej. Zmírněte plamen a zpěněnou cibuli zasypte moukou a míchejte, než mouka začne vonět, nesmí se pálit. Přidejte rajčata v plechovce a zalejte bujónem. Vložte pyramidu koření na rajskou a rajský protlak. Vše rozmíchejte a přiveďte k varu.
Do vařící se omáčky vložte připravené masové koule a na mírném ohni vařte asi 45 minut pod pokličkou. Ostavte z plamene. Masové koule vyberte, vyndejte koření a omáčku do hladka rozmixujte tyčovým mixérem. Ochuťte cukrem případně octem. Do omáčky vraťte masové koule. Už nevařte.
Doporučuji konzultovat dochucení s dětmi. Bude jim to pak lépe chutnat.