Jednou z důležitých funkcí vitamínu D je bránit organismus proti baktériím a virům. Podporuje tedy naši přirozenou obranyschopnost. Během letních měsíců je jeho významným zdrojem sluníčko. V zimních měsících se na sluníčko nelze spoléhat, proto ho odborníci doporučují doplňovat i jinak.
Autor: dTest
Spotřebitelská organizace dTest testovala 28 různých doplňků stravy s vitamínem D.
Nedostatku vitamínu D se připisuje celá řada zdravotních komplikací, jako jsou křivice či měknutí a řídnutí kostí nebo rozvoj autoimunitních, nádorových i neurologických onemocnění. S jeho pomocí se aktivují imunitní procesy v těle, díky kterým tělo lépe zvládá infekce.
Kromě přirozené cesty se jeví jako vhodné přijímat vitamín D v doplňcích stravy, které nabízejí lékárny i drogerie. Celkem 28 vzorků takových výrobků jsme vypravili do laboratoře, abychom zjistili, kolik vitamínu obsahují a jestli zjištěné množství odpovídá údajům na etiketě.
Více na: https://www.dtest.cz/clanek-8447/test-doplnku-stravy-s-vitaminem-d-2020
Jak vybrat doplňky stravy s vitamínem D
Vitamín D přirozeně vzniká působením ultrafialového záření na pokožku celého těla. Dodávat jej tělu můžeme vhodnou skladbou jídelníčku, který jeho přísun zajistí přirozeně. V zimním období se jeví jako vhodné řešení zařadit doplňky stravy s vitamínem D.
Dvě déčka – Existují dvě hlavní formy vitamínu D:
D2 (ergokalciferol) je rostlinného původu, obsahují jej kvasinky, droždí a houby volně rostoucí na slunci.
D3 (cholekalciferol) se nachází v živočiších a živočišných produktech (losos, tuňák, tresčí játra, sledi, sardinky, krevety, mléko, sýry, vejce, maso).
Vitamín D3 je zhruba čtyřikrát účinnější než D2. K dispozici je v doplňcích stravy v nejrůznějších podobách jako kapky, tablety, tobolky, oleje, gumoví medvídci a další. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje zvolit takový preparát, který se obejde bez umělých barviv, stabilizátorů a dalších přidaných látek.
Maso tučných mořských ryb a jejich játra jsou bohatým zdrojem vitamínu D. Podle informací Státního zdravotního ústavu mohou játra halibuta obsahovat až 3 mg vitaminu D3/100 g, 1,5 mg /100 g u makrely a 0,25 mg/100 g u tresky. Mezi cenné zdroje tohoto vitamínu patří maso sledě, makrely, sardinky a lososa.
Vitamín D se vytváří v pokožce člověka vlivem slunění pokožky celého těla do mírného zarudnutí. Potřebu vitamínu D ze slunce by mělo pokrýt takové slunění dvakrát týdně po dobu 20 minut. Sluníčko má však potřebnou sílu jen zhruba polovinu roku. V zimních měsících na něj nelze spoléhat jako na zdroj vitamínu D.
Řešením mohou být doplňky stravy s vitamínem D. Nabízejí se v lékárnách i v síti drogerií v mnoha formách. Jako slisované tablety, želatinové tobolky naplněné sypkým práškem, olejové kapsle, kapky, roztoky nebo spreje. Tablety jsou z principu objemnější a nejsou tak koncentrované jako například olej, kterého často stačí jedna kapka denně. Tablety pro děti se často sladí náhradními sladidly, případně dobarvují. V nabídce jsou doplňky s různým množstvím vitamínu D, vybírejte proto takové, které odpovídají vaší potřebě. Poradit s výběrem by měl lékař, lékárník nebo výživový odborník.
Obecná doporučení jsou:
Dospělí 800 – 1500 IU denně
Obézní s BMI nad 30 2000 IU denně
Děti do 10 let 400-500 IU denněVitamín D je v tuku rozpustný vitamín, je proto důležité zajíst doplněk stravy nejlépe tučným jídlem. Suplementaci vitamínem D by si měli ohlídat vegetariáni a vegani, kterým ve stravě chybějí jeho přirozené zdroje.
Zdroje: https://www.bezpecnostpotravin.cz/test-doplnku-stravy-s-vitaminem-d-2020.aspx,