zdarava_strava

Vliv výživy na zdraví člověka

Současný životní styl většiny lidí žijících ve vyspělých zemích se vyznačuje nedostatkem tělesné práce, pohybu, častými psychickými stresy, kouřením a je doprovázen nadbytkem velmi snadno dostupných a energeticky bohatých potravin. Tyto faktory negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce i celé populace.

Výživa, která je dávána do vztahu k takzvaným civilizačním onemocněním, je charakterizována nadměrným příjmem energie, vysokým příjmem tuků obecně s převahou živočišných (nasycených) tuků a nedostatkem polynenasycených mastných kyselin, komplexních sacharidů (polysacharidů), vlákniny, některých vitamínů a minerálů.

 

Výživové faktory související se zdravotními riziky

  • Nadměrný příjem energie vede k obezitě se všemi jejími riziky a cukrovce začínající v dospělosti (II. typu).
  • Vysoký příjem živočišných (nasycených) tuků a cholesterolu ve stravě zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a podílí se na vzniku aterosklerózy a jejích projevů – nejznámější je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda.
  • Nadměrný příjem energie a vysoký příjem nasycených tuků jsou spojovány se vznikem rakoviny prsu, tlustého střeva, konečníku, dělohy a vaječníků.
  • Vysoký příjem jednoduchých cukrů zvyšuje výskyt zubního kazu zvláště u dětí.
  • Vysoký příjem soli je spojován se vznikem vysokého krevního tlaku a rakoviny žaludku.
  • Nízký příjem vápníku a vitamínu D má nepříznivý vliv na vznik osteoporózy.
  • Nízký příjem jódu hraje roli při poruchách štítné žlázy.

Ochranný účinek vitamínů C, E, karotenu a některých minerálů byl nalezen v případě některých typů rakoviny.

Jak nemocem předcházet? Je to jednoduché! Pomocí správné výživy a dostatečného pohybu. Pokud si nejste jistí, nebo potřebujete poradit, napište nám nebo využijte našich služeb výživového poradenství.

Sdílejte příspěvek: