Diabetes II. typu (cukrovka)

Jedná se o metabolické onemocnění, charakterizované zvýšenou hladinou krevního cukru (hyperglykémii).  Na regulaci hladiny cukru v krvi se rozhodující mírou podílí hormon inzulín. Inzulín umožňuje cukru z krve vstoupit do buněk, kde je využit jako zdroj energie.

Cukrovka může být způsobena prostou absencí tvorby inzulínu (typ I.), nebo jeho sníženou účinností (mnohem častější typ II.). Podle posledních lékařských studií lze správnou životosprávou (dieta a pohyb) zabránit projevům cukrovky II. typu.

Správná výživa se proto společně s cvičením a případným užíváním předepsaných léků řadí k prioritám diabetiků.

Režimová opatření při onemocnění cukrovkou

Dietní léčba diabetika I. typu

  • Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy) a to jak nalačno, tak po jídle. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost stravování, a podrobnou znalost vazby dávkování inzulínu a stravování.
  • Obvykle se doporučuje 6 denních dávek jídla.
  • Energetická hodnota stravy by měla být přiměřená, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost.
  • Diabetici I. typu mají určené množství sacharidů na den. Odměřenou dávku sacharidů by měly pokrývat nejlépe – celozrnné pečivo, brambory, rýže natural, celozrnné těstoviny. Dále ovoce a zelenina (s preferencí zeleniny).
  • Regulovat je třeba zejména množství cukru a potraviny cukr obsahující.
  • V jídelníčku by neměli chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), libové masodrůbežryby.
  • Upřednostňovat tuky rostlinného původu (kvalitní oleje, margaríny)
  • Dodržovat pitný režim.

 

Dietní léčba diabetika II. typu

  • Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie.
  • Stravu přijímat ve 4-5ti menších dávkách.
  • Omezit živočišné tuky, nahradit je kvalitními oleji a margaríny.
  • Každé jídlo by mělo obsahovat sacharidy (celozrnné pečivo, těstoviny, neloupaná rýže, luštěniny, ovoce, zelenina).
  • Dřívější zákaz cukru už neplatí, přesto je nutné jeho příjem regulovat a nejíst ho neomezeně.
  • Vybírat potraviny bohaté na vlákninu.
  • Konzumovat polotučné mléčné výrobky, sýry s nejvíce 30% tuku v sušině, tvaroh.
  • Z masa konzumovat zejména kuřecíkrůtíryby.
  • Nejíst uzeniny, průmyslově vyráběné pečivo, smažená jídla, snížit solení.
  • Alkohol pouze v malém množství a za přesně daných pravidel (kompenzovaný diabetes, nepít nalačno).
  • Diabetickou dietu doplnit vhodnou pravidelnou pohybovou aktivitou (30 min denně).