© 2020 Centrum podpory zdraví
Děti ve školním věku rostou pomaleji než děti v předškolním věku. Příjem energie se tedy navyšuje méně než v předchozím období. Začíná se více lišit příjem chlapců a dívek, sportovců a neaktivních.
Děti mají možnost školného stravování v době oběda, ostatní denní jídla zajišťuje rodina. U dětí nebo u středoškoláků, kteří nevyužívají školního stravování a kupují si stravu dle vlastního výběru, se často objevují nesprávné stravovací návyky v podobě tzv. fast foodů a „bufetové stravy“ (hamburgery, uzeniny, brambůrky). Tyto skutečnosti mohou nepříznivě ovlivňovat stravovací návyky a časem dokonce způsobit určité zdravotní problémy. Ani pro tuto skupinu dětí nemůžeme doporučit moderní výživové směry (vegetariánství, veganství atd.). Děti se stále vyvíjejí a pro vývoj je nezbytné, aby byly ve stravě zastoupeny všechny nezbytné složky potravy, co u alternativních směrů výživy není vždy zaručeno. Doplňky stravy pestrou plnohodnotnou stravu nikdy nenahradí.
Na základních školách navíc dochází k problémům s přijímáním vlastního těla. Od dívek se očekává hubená postava a od chlapců svalnatá vysportovaná těla. Dívka nebo chlapec se s tím nemusí vyrovnat. Výsledkem můžou být drastické diety, nadměrně sportování atd. To může vést až k poruchám příjmu potravy jako je anorexie a bulimie, ale i ortorexie nebo bigorexie. Je důležité s dětmi komunikovat, naslouchat jejich potřebám a tím zamezit vzniku dalších možných problémů.
Důležité je vést děti ke zdravému životnímu stylu osobním příkladem!
Bílkoviny
S věkem dítěte se sice mírně snižuje příjem bílkovin na kg hmotnosti, přesto je nutné, aby děti přijímaly dostatek kvalitních bílkovin. Postupně se začíná lišit příjem bílkovin u chlapců a dívek. Plnohodnotné bílkoviny lze získat z živočišných zdrojů (maso, mléko a mléčné výrobky, vejce). Bílkoviny se vyskytují i v rostlinných zdrojích, zejména v luštěninách. Doporučený příjem (dle WHO) živočišných bílkovin je 50-70 %, rostlinných tedy 30-50 % z celkového příjmu bílkovin.
Věk dítěte | Chlapec | Dívka |
7-9 let | 24 g/den | 24 g/den |
10-12 let | 34 g/den | 35 g/den |
13-14 let | 46 g/den | 45 g/den |
15-18 let | 60 g/den | 46 g/den |
Tuky
Ve školním věku už sledujeme množství tuku. Je vhodné omezit příjem uzenin a tučného masa. U mléčných výrobků vyhledávat hlavně polotučné výrobky (sýry do 30 % tuku v sušině). Rostlinné oleje by měly převažovat nad živočišnými v poměru 2:1 ve prospěch rostlinných olejů.
Věk dítěte | % celkového energetického příjmu |
7-9 let | 30–35 |
10-12 let | 30–35 |
13-14 let | 30-35 |
15-18 let | 30 |
Sacharidy
Sacharidy společně s tuky hrají nejdůležitější roli při pokrytí energetické potřeby. Mezi ně patří cukry jednoduché (glukóza, fruktóza, sacharóza – řepný, třtinový cukr, sladké sirupy (javorový, agávový, datlový atd.)) a cukry složené (polysacharidy – škrob). Důležité je jednoduché cukry omezovat, a naopak přijímat cukry složené (pečivo, těstoviny, rýže, bulgur, kuskus atd.).
Plnohodnotnou smíšenou stravou děti obdrží ze sacharidů přibližně 50 % celkové energie.
Denní porce jídla by měla být rozdělena do 3 větších jídel a 2 menších svačin.
Jídlo | Velikost porce | Počet porcí | Poznámky |
Mléko a mléčné výrobky | sevřená pěst dítěte | 2 | Mléko, tvrdé sýry, jogurt, kefír |
Maso, drůbež, ryby | sevřená pěst dítěte | 2 | 30 g masa může být nahrazeno: 1 vajíčkem, 4-5 lžícemi vařených luštěnin |
Ovoce a zelenina | sevřená pěst dítěte | 5 (2 porce ovoce, 3 porce zeleniny) | |
Pečivo a obiloviny | sevřená či rozevřená pěst dítěte | 5-6 | Jeden krajíc chleba může být nahrazen ½ hrnečkem vařených těstovin nebo rýže |
Ukázkový jídelníček – den 1.
Snídaně: Cornflakes s mlékem, hroznové víno, naředěný ovocný džus.
Svačina: Rohlík s máslem a šunkou, cherry rajče, neslazená voda.
Oběd: Polévka zeleninová, pečená ryba s bramborem, okurkový salát, čaj.
Svačina: Jogurt s ovocem, rohlík, naředěný mošt.
Večeře: Chléb s tvarohovou pomazánkou, kedluben, ředkvička, ovocný čaj.
Ukázkový jídelníček – den 2.
Snídaně: Vločková kaše s ovocem a medem, ředěný ovocný džus.
Svačina: Chléb s máslem a eidamem, paprika, okurka, neslazená voda.
Oběd: Polévka květáková, zeleninové rizoto, čaj.
Svačina: Rohlík a jogurtový nápoj, pomeranč nebo jablko, neslazená voda.
Večeře: Zeleninový salát s toastovým chlebem, ovocný čaj.
Technologická úprava pokrmů
Vhodné úpravy pokrmů: vaření, dušení, zapékání.
Nevhodné úpravy pokrmů: smažení, fritování, grilování.
Podrobnější doporučení pro přípravu pokrmů naleznete ZDE.
Všichni, včetně dětí, bychom měli pít nejčastěji obyčejnou neperlivou vodu a také by měla být základem pitného režimu. Vhodnými doplňky jsou ředěné džusy v poměru 1:3 (1 díl džusu a 3 díly vody), kvalitní ovocné šťávy s vysokým podílem ovocné složky – vysoce ředěné, ovocné čaje nebo dětské bylinkové čaje.
Naopak nevhodné jsou slazené nápoje a kolové limonády, všechny nápoje s obsahem oxidu uhličitého. Tyto nápoje obsahují velké množství cukru, u některých limonád se vyskytuje i kyselina fosforečná, která na sebe váže vápník (důležitý pro stavbu kostí).
Oxid uhličitý nemá žádný příznivý účinek, děti nadýmá a jeho obsah vede například ke zvýšenému vylučování vody a minerálních látek. Více o oxidu uhličitém v nápojích naleznete v článku Sycené nápoje (odkaz na Sycené nápoje).
Energetické nápoje obsahují kofein a taurin, tedy látky, které ovlivňují centrální nervovou soustavu a pro děti jsou zcela nevhodné. Navíc bývají slazené, obsahují oxid uhličitý a tělu nedodávají, žádné prospěšné látky.
Kolik tekutin denně vypít?
Denní dávka nápojů pro nezbytné fungování organismu závisí na věku a hmotnosti dítěte.
Následující doporučení odpovídá nezbytnému dennímu množství tekutin:
Věk dítěte | Příjem vody z nápojů (ml/den) |
7-9 let | 970 |
10-12 let | 1170 |
13-14 let | 1330 |
15-18 let | 1530 |
Pohybové aktivity a teplo vyžadují zařazení více tekutin.
© 2020 Centrum podpory zdraví