Věděli jste, že mražené ovoce a zelenina obsahují podobné množství vitamínů a dalších důležitých živin jako to čerstvé?
Abychom předešli chronickým zánětům v těle, je doporučeno každý den přijímat alespoň 400 g ovoce a zeleniny, což odpovídá pěti porcím na osobu a den (3 porce zeleniny a 2 porce ovoce). Čerstvé produkty jsou samozřejmě nejlepší z hlediska obsahu tělu prospěšných látek.
Jak udržet ovoce a zeleninu čerstvé? Záleží na přepravě a skladování. Pokud si nekoupíte ovoce a zeleninu čerstvě sklizenou přímo od výrobce, může obsahovat mnohem méně vitamínů a fytonutrientů, než si myslíte. Jelikož mražené ovoce a zelenina obsahují také dostatek živin, jsou vhodnou alternativou k tomu čerstvému. Mražené produkty mohou obsahovat více vitamínů a fytonutrientů, než několik dní staré „čerstvé potraviny“.
Pro přípravu mražené zeleniny a ovoce se sklízejí zralé plody, většinou se krátce blanšírují a následně zmrazí ihned po sklizni. To napomáhá zachovat jejich nutriční hodnotu.
Výhodou mražených výrobků je i jejich cena. Mimo sezónu bývají totiž mnohem levnější než „čerstvé“ dovozové produkty.
Více se o mražené zelenině a ovoci dočtete na následujícím odkazu: http://www.szu.cz/uploads/CZVP/zmrazena_zelenina_a_ovoce.pdf